Die 1. Martii. Gróf uram a herceg residentiájában volt, holott maga tanács házát, egyéb, derék tanács-palotákat megnéztük. Igen szép képirásokkal teljesek.
Die 2. az spanyol követnél volt gróf uram. Nagy böcsülettel látta. Estve comedián voltunk.
Die 3. délután az herceg residentiája előtt volt kavallermulatság etc. azhol az ökröknek fejét vették, és szép rakéták s egyéb tüzes mesterségek voltak etc. Estvére mentünk egy mulatságos comediára, kit operának hínak, s noha 4 óráig tart, de mind csak merő válogatott musikából áll. Ennek az theatruma fölöttébb mesterséges az számtalan változással.
Die 4. délután ismég comedián voltunk.
Die 5. utolsó farsang lévén, azmint hogy az egész farsangban, de legkiváltképpen ez nap, számtalan sok farsangos volt, maskarások, igen csúfosak, utcák, piarcok rakva vélek, különb-különbféle bolondságokkal, kiváltképpen az Szent Márk piarcon.
Die 6. reggel meghamvaztatván magunkat, délután az itt való spanyol követ az úrfihoz jütt látogatni, s mindenben ajánlotta jó akaratát etc. Oly ékes gondolája vagyon, kinek mása nincsen Velencében, azmint referálták, lehet circiter 3000 skuda érő.
Die 7, csak otthon voltunk etc.
Die 8. reggel az velencei herceg residentiájában voltunk. Ott az titok fegyverházat megnézvén, mely három darabban vagyon, az mint az herceg és az egész respublica tanácsházai vannak, onnénd nyílik az ajtó, s arra való, hogyha árultatás volna, olyankor hamar az fegyverhez mehetnének. Ott minden fegyver készen lévén, puskák megtöltve, kanócok rajtuk készen, oltalmazhatnák magokat. Oly mesterségek vagyon, hogy egyszersmind valamennyi kanócot akár meggyújthat. Sok szép antiquitások is vannak, melyeket pro memoria tartanak. Vitéz Skander bég fegyverei és sok több hercegeké, sokféle mesterséges lövő puskák, sok palestra, formás tegzek nyilastul. Egy kiváltképpen való szép mesterséges munka. Finom cristal övegbül való lámpás, melyet itt való ember csináltatván, az respublicának adta, vica versa az respublica éltéig annuatim 500 dukátot rendelt. Az lámpást pro memoria megtartják. Szent Lukács maga kezével írt Boldog Asszony képe is vagyon itt, sok más szép curiositásokkal.
Die 9. az Szent Márk szentegyházába mentünk, ott az Szent Márk kincsét az respublica speciális engedelmébül megláttuk, mely Szent Márk egyházának az herceg residentiája felől lévő oldalán vagyon. Itt legelőször az egyházi kincset és reliquiákat mutatták. Vagyon az Szent Keresztbül egy egész kereszt, nagy quantitásban. Üdvözétőnk tövises koronájábul egy tövis, az kés, mellyel Szent Péter az Malcus fülét levágta, Boldog Asszonyhajábul, tejébül jó quantitással vagyon egy üvegecskében, Szent Márk egyik ujja és Christus urunk vére, azmint vízzel egybeelegyítve volt. Más sok szép reliquiák is vannak. Onnénd az világi kincset mentünk nézni. Ez mint egy oltár formára vagyon, itt öreg poharok, agatakőbül voltak, mások kamutkőbül, türkisbül is egy öreg széles pahár. Szép öreg gyémánt, kit Henricus I. adott volt a respublicának. Ezenkívül 12 korona és annyi mellrevaló kit pectorálénak hínak, rakva sok drágakövekkel, gyöngyökkel. Ezek Szent Helena társaié voltak. Két unicornis szarv, egyik hímtül, másik nyősténtül, kilenc karbunkulus kő, kinek kettei hat-hat unciát nyom. Szép öreg köröszt is, ki mind tiszta aranybul való, sok szép drágakövekkel rakva, más sok különb-különbféle drágakövekbül való edények etc. Végtére a hercegi süveg, mellyel a hercegeket szokták megkoronázni, kornunak híják. Sok drágakövekkel rakva, szintén az tetején egy nagy öreg gyélmánt vagyon, hegyesen kimetszett, s valamennyi nagysága fölül kitetszik, annyi vagyon alól is. Alatta kövekbül való kereszt vagyon, az közepin azon keresztnek egy szép öreg rubint vagyon, kit százezer skudára böcsülnek. Ezen kincsház sok szép drága raritásokkal teljes etc.
Die 10. ennehány szentegyházokban voltunk, az többi között ad Sanctum Michaelem de Murán. Itt egy kápolnában az oltáron vagyon az Szent Keresztbül nagy darab, ki Szent Helenáé volt, s ellopván tűle, s az lopó tartván attul, hogy meg ne tapasztaltassék az tengerbe vetette, s úgy hozta az tenger a szentegyház eleibe. Ezen szentegyház pedig camaldulensis barátoké, s senki sem vehette föl azon keresztet, hanem csak az barátok. Egyébaránt ezen Velence városa igen szép, nagy, öreg város, mind vízen, mind szárazon megjárhatni, az utcái mind bolthajtás lévén, mivel merő mind az vízben fekszik. Derék és nevezetes respublica. Ennek feje az herceg, de az is semmit sem mer magátul cselekedni, hanem mind közönségesen az egész tanáccsal etc.

A bejegyzés trackback címe:

https://irodalmivelence.blog.hu/api/trackback/id/tr881804141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása